- Przychodzimy do naszej kochanej Matusi prosić o błogosławieństwo w naszej pracy leczenia i ratowania naszych „braci mniejszych”– mówili uczestnicy 32. Pielgrzymki Lekarzy i Służb Weterynaryjnych. Ich misją jest zapewnienie bezpieczeństwa i zdrowia społeczeństwa poprzez nadzór nad zdrowiem i dobrostanem zwierząt, a także nadzór nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego i pasz w Polsce.
W homilii franciszkanin o. Jerzy Brusił, krajowy duszpasterz lekarzy weterynarii. Nawiązując do dzisiejszych czytań mszalnych, w których widzimy oskarżającą węża Ewę i oskarżających Jezusa faryzeuszy, kaznodzieja wskazał i na nasze czasy, nasze relacje międzyludzkie pełne narzekania, oskarżeń, odrzucania swojej winy.
-I dziś, jak w Ewangelii faryzeusze, dobro nazywam złem, a zło dobrem. Przykłady? Począwszy od naszych codziennych rozmów aż po przekazy medialne. Oskarża się nie tylko w sądach czy Sejmie, ale w pracy, na ulicy, w domach – mówił franciszkanin. Wskazywał, że trzeba patrzeć na siebie i pytać: kim jesteś współczesny Adamie, na co jeszcze cię stać? Kaznodzieja, zachęcał, by zacząć żyć według dobra.
Janusz Związek emerytowany Główny Lekarz Weterynarii mówił o zawodowej pasji, ale przyznał, weterynarz to trudny zawód. – Zajmujemy się zdrowiem stworzeń, zaczynając od patyczaków, a na dużych zwierzętach w zoo kończąc. Cały czas trzeba doskonalić swoja wiedzę. Lekarz weterynarii to jest po pierwsze ten, który odpowiada za jakość żywności i za przetwórstwo, a polska żywność cieszy się uznaniem w świecie – przyznał Związek.
Szymon Bogucki lekarz weterynarii z Ostrowa Wielkopolskiego zwrócił uwagę na potrzebę coraz większej liczby specjalizacji w zakresie weterynarii. Przypomniał też, że nauka i medycyna rozwija się dzięki weterynarii, bo to, co wiemy o medycynie ludzkiej ma zazwyczaj początek w badaniu zwierząt.
Do ważniejszych zadań służb weterynaryjnych należy: zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, kontrole graniczne produktów pochodzenia zwierzęcego, sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji i sprzedaży mięsa oraz przetworów mięsnych.
Mirosława Szymusik @JasnaGóraNews